Hormonell hälsa

02.10.2024

Något som man tydligt ser på sociala medier är att det konstant cirkulerar olika trender. Så även på kost och hälso sidan. För några månader var den starka trenden jag identifierade, Mag och tarmhälsa. Det snackades vitt och. brett om goda magbakterier. Nu, i skrivande stund, verkar den nya stora trenden vara hormonell hälsa. Det diskuteras vilt om hormonell obalans, att PMS och mensvärk är symptom på detta, och hur man kan lösa det. Sluta med koffein, ta bort allt socker, börja drick ben-buljong - och se hur ditt liv kommer förbättras! Och missförstå mig inte - jag tycker självklart att kvinnohälsa är något som måste lyftas mer, men framförallt forskas på mer. För i dagsläget finns faktiskt ingen evidens för påstående ovan. Det finns många som upplever att de blivit hjälpta - men vi behöver forskning för att backa upp detta. Det finns också vissa hormon-råd som går helt emot våra nationella kostråd - som att sluta äta växtoljor (ex. rapsolja) och använda smör (mättat fett) istället. Eller att äta rött kött - vilket enligt nya NRR 2023 bör begränsas till 350g/vecka. Det är när vi kommit hit det faktiskt blir problematiskt. Det är toppen att man hittar saker som funkar för en själv, men när råden börjar kunna bli skadliga måste vi faktiskt reagera. Det är inte okej som en stor profil på sociala media kanaler uttala sig om saker man inte har någon evidens på när de går emot noga framforskade riktlinjer.

Så, vad vet vi om hormonell balans? Vad säger forskningen? Jo, det vi vet i dagsläget är att hormonell obalans finns - men då i form av olika sjukdomstillstånd, exempelvis hypertyreos - ett överskott av T3 hormoner som kräver behandling. Någon liknande obalans har ej identifierats för könshormoner. Det finns även hormonstörande ämnen i vår mat - men då i form av exempelvis PCB (som finns främst i fet fisk). Våra lagar reglerar och håller även ner mängden av dessa ämnen i vår mat. Främsta rådet för att undvika att få i sig hormonstörande ämnen är att äta varierat - vilket kostråden också förespråkar. Vi vet också att mat och näring såklart påverkar vårt hormonsystem - det endokrina systemet. Men detta system är otroligt komplext, och det saknas forskning på hur det påverkas. Det viktigaste man kan göra för sitt hormonsystem, av det vi vet i dagsläget, är att äta en näringsrik och varierad kost.- enligt våra kostråd. Gör man det kommer kroppen få det byggstenar den behöver för att bilda hormoner - och man ger sig själv långsiktig vinning för sitt välmående generellt!

Jag hoppas detta inlägg var intressant och gav dig lite mer klarhet. Det är lätt att tro på saker som florerar på sociala medier - särskilt när man hört samma sak flera gånger. Kom ihåg de källkritiska glasögonen, och kolla upp källor! 

Ta hand om er, så hoppas jag att nästa gång vi hörs är inne i det virtuella coachingrummet!

//Elin

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång